Kunstenaars Vereniging Flevoland

2013 - Poëzie in Beeld, 70 jaar NOP

31-01-2013 tot 02-03-2013

Poëzie in Beeld

van 31 januari t/m 2 maart 2013

In totaal hebben 215 leerlingen van 5 verschillende basisscholen gedichten geschreven over de geschiedenis van de Noordoostpolder. 22 gedichten zijn uitgekozen. Beeldend kunstenaars van de KVF hebben zich door die gedichten laten inspireren: ze hebben posters gemaakt. De 22 posters vormen samen de expositie.

U bent van harte welkom op de opening van de expositie door wethouder Wouter Ruifrok op donderdag 31 januari om 16.00 uur.

In 2012 vierde de NOP haar 70ste verjaardag, en de Kunstenaars Vereniging Flevoland sloot daarbij aan (met financiële ondersteuning door de gemeente NOP, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Netl) met een bijzonder poëzieproject, waarbij de geschiedenis van de polder centraal stond. Als je iets wilt weten over de geschiedenis van de NOP, dan begin je natuurlijk met  www.canonnoordoostpolder.nl en dat heeft de KVF ook gedaan. Hein Walter, projectleider van Poëzie in Beeld, heeft poëzieopdrachten geschreven n.a.v. vijftien onderwerpen  van de Canon. Vervolgens heeft hij op  verschillende basisscholen gastlessen gegeven. In totaal zijn er 215 gedichten geschreven, die allemaal gaan over een bepaalde periode uit de geschiedenis van de NOP: vanaf de ijstijd via de kastelentijd en de drooglegging naar het nu. De kinderen konden zich bij het schrijven van de gedichten vereenzelvigen met een personage. Het ene kind koos daarbij voor een onderduiker, het andere voor een archeoloog die een Middeleeuwse pot vindt en een derde koos ervoor om als een adelaar boven de tijd te zweven en de hele geschiedenis in kaart te brengen.

Kunstenaars van de KVF kozen vervolgens uit de 215 inzendingen 22 gedichten. Zij lieten zich door die gedichten inspireren en maakten posters. De 22 posters vormen samen de tentoonstelling in de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord. Er is natuurlijk geen betere dag om die tentoonstelling te openen dan Gedichtendag! Op donderdag 31 januari, om 16.00 uur, zal wethouder Wouter Ruifrok de tentoonstelling openen. Vijf leerlingen zullen als vertegenwoordigers van hun school (De Koperwiek en de St. Josephschool in Emmeloord, Het Lichtschip in Ens, de Titus Brandsmaschool in Nagele en de Driesprong in Marknesse) hun eigen gedicht voordragen.

De posters zijn gemaakt door Christian Wisse, Ad Kuijper, Peter Koelman, Alexandra Klein, Hein Walter, Else van Luin, Ko van Velsen, Ninette Koning, Alda Koning, Stefan Damman, Michel Bongertman, Clara van den Hout, Baltus Wigersma, Marisja van Weegberg, Sonja Rosing, Willem Hoogeveen (en Johan Hilgenkamp), Renske Leeuw, Mieke Königel, Sacha Janzee, Jan Coenen, Mariël Bisschops en Anthea Simmonds.

Wilt u een poster bestellen of wilt u de poëzieopdrachten ontvangen? Neem via deze site contact op met Hein Walter.
Foto's van de opening zijn gemaakt door Erna Koelman.

 

Powered by Access2.IT