Kunstenaars Flevoland

2005 - Geen zee te hoog

05-03-2005 tot 14-06-2005

Geen zee te hoog?

Kunstenaars:
Willem de Wolf, Fred van Welie, Anita de Harde, Jos Akkermans, Jan Coenen, Willem Hoogeveen, Sacha Janzee, Jos akkermans/Ivo Winnubst, Erik Fakkeldij/Jolle Roelofs, Daad, Sonja Rosing, Mariël Bisschops, Else van Luin en Hein Walter

Global dimming, Kyoto, gaten in de ozonlaag, broeikaseffect, het smelten van de ijskappen, luchtvervuiling, smog…. er gaat geen dag voorbij of er staat wel iets alarmerends in de krant over het milieu.
Dat de aarde stilletjes aan warmer wordt, lijkt wel zeker, maar hoeveel en hoe snel en met welke effecten, daarover verschillen de wetenschappers van mening. De ene groep kondigt voorzichtig een zeespiegelstijging aan van hooguit 90 centimeter in de komende 100 jaar, de andere groep beweert dat de zee in 30 jaar tijd met 6 meter zal stijgen.
Als wetenschappers het al niet met elkaar eens kunnen worden, wat moeten dan gewone stervelingen?
Pompen of verzuipen? Afwachten? Niets doen?

De KVF heeft voor het project 'Geen zee te hoog?' 15 Flevolandse kunstenaars uitgenodigd om kunstzinnige, kolderieke, creatieve, lumineuze en vooral fantasierijke oplossingen te bedenken voor het dreigende probleem van het rijzende zeewater. Het project werd opeens heel actueel door de tsunami op 26 december 2004. De voorbereidingen waren toen volop in gang.
De tentoonstelling zou een reizende tentoonstelling worden: van Lelystad naar Almere en weer terug naar Lelystad.

- Het Groenhorstcollege in Lelystad
Gestart werd op 28 januari in het Groenhorstcollege in Lelystad, een 'groen' VMBO en HAVO-college. Het probleem van het zeewater is een probleem waarmee vooral toekomstige volwassenen te maken krijgen; en die toekomstige volwassenen zitten nu nog op school. Om die reden is gekozen voor het startpunt in een school. (Op 28 januari hield het College een Open Dag, zodat er meteen een heleboel mensen de gelegenheid kregen om de tentoonstelling te zien).
De tentoonstelling vormde het begin van een Themaweek binnen de school over de zee en de toekomst, waarbij op verschillende vlakken en tijdens verschillende vakken tijd in het project gestoken werd. Tijdens Nederlands, geschiedenis, Bloemschikken!!, en natuurlijk handvaardigheid.
Om de betrokkenheid van de leerlingen bij het project te vergroten en om ze inzicht te geven in de manier waarop kunstenaars te werk gaan, hadden we drie exposerende kunstenaars gevraagd om lessen te geven aan drie klassen. In groepjes van 5 kinderen hebben de leerlingen aan hun kunstwerken gewerkt.
(Een bijkomend idee van deze opzet was om te ontdekken of er mogelijkheden zijn voor de KVF om bij toekomstige projecten met kinderen te werken. Het antwoord daarop is positief, mits de kunstenaars werkelijk leiding geven en de kinderen meer als uitvoerders zien van kunstwerken dan de bedenkers.)
De inzet van de lessen was 'kinderen maken kunstwerken onder begeleiding van kunstenaars; de beste werken zouden bij de volgende locatie onderdeel uit gaan maken van de tentoonstelling.

Exposities:
- Cultureel Centrum Corrosia in Almere
De volgende locatie was het C.C.C. in Almere. Op 5 maart werd de tentoonstelling 'Geen zee te hoog' geopend. Daar maakten de werken van de kunstenaars (aangevuld met enkele kinderwerken) onderdeel uit van een grotere tentoonstelling die aansloot bij het thema van de boekenweek, 'de geschiedenis van Flevoland'.
De andere pijlers waren:
- Flevolandse bodemschatten in bruikleen gegeven door het Nieuw Land Erfgoed Centrum in Lelystad.
- Originele tekeningen uit de boeken Toekomstflitsen en Toekomstbeelden van de futurologen de gebroeders Das.
- De start van de website 'Het geheugen van Almere'.
Naast het organiseren van lezingen en andere activiteiten rond het thema, was een van de manieren om bezoekers te trekken een speciaal voor deze tentoonstelling opgezet lesprogramma. Dankzij een subsidie van de gemeente Almere was het mogelijk geworden om ruim 20 uur op scholen gastlessen te geven ste de aan de hand van de werken van de tentoonstelling. Zestien middelbare schoolklassen vooral 1 en 2 klassen hebben op deze manier kennis genomen van de tentoonstelling door óf in het C.C.C. te komen en daar rondgeleid te worden óf door de werken te zien in boekjes die speciaal voor deze gastlessen in
een oplage van 30 stuks gemaakt waren.
Tijdens die gastlessen kregen de kinderen ook de gelegenheid om zelf hun fantastische oplossing te bedenken en uit te werken. Al die oplossingen zijn verzameld in een map. Die map maakte deel uit van de tentoonstelling.
Ongeveer 600 bezoekers hebben de tentoonstelling in het C.C.C. Bezocht. Als we de leerlingen daarbij optellen, kunnen we dat aantal bijna verdubbelen.

- Het Nieuw Land Erfgoed Centrum in Lelystad
Meteen nadat de tentoonstelling in het C.C.C. voorbij was, reisde een deel van de tentoonstelling naar het Nieuw Land Erfgoed Centrum in Lelystad. Negen werken zijn daar tot half juni te bezichtigen. Mogelijk wordt de tentoonstelling verlengd.

 

Powered by Access2.IT